Terug naar overzicht | 09 februari 2023

Week van de Circulaire Economie

De week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Circulair bouwen betekent bouwen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen en gebieden, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten. Zwaluwe Bouw heeft duurzame doelen opgesteld, waar circulariteit ook deel van uitmaakt (SDG 12, lees hier meer over onze SDG’s). Bij ieder bouwproject onderzoeken we welke circulaire mogelijkheden er zijn om zo impact te maken op reductie van de CO2 uitstoot en besparing van primaire grondstoffen.  

Reductie van 8.000 kg CO2

In opdracht van Casade worden in Waalwijk 26 woningen aan de Dr Kortenhorststraat en 57 woningen aan de Prof. Piersonstraat e.o. energetisch verbeterd. Bij deze werken komen verschillende herbruikbare bouwmaterialen vrij. Al in de ontwerp- en engineeringsfase van het project is Van Liempd Gebruiktebouwmaterialen.com ingeschakeld om een rapport op te stellen van uitkomende materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Een zogenoemd ‘oogst rapport’. De oogst in Waalwijk is goed: de meterkasten, mechanische ventilatie boxen, achterdeuren en complete kozijnen met ramen krijgen een tweede leven. Dit zorgt voor een reductie van zo’n 8.000 kg CO2, vergelijkbaar met 65.000 kilometer autorijden in een middenklasse auto of het gas én elektraverbruik van twee huishoudens in één jaar tijd!

Hergebruik gevel voor tijdelijke woningen

In de wijk Dubbeldam in Dordrecht renoveren we in opdracht van Trivire 289 woningen op basis van het RGS model. De Werzalith gevelbekleding van deze woningen wordt in zijn geheel gedemonteerd en naar een camping in Chaam gebracht. Daar wordt de gevelbekleding gebruikt voor het realiseren van tijdelijke woonruimte.

Klein prijsje

Aan De Grient in Etten-Leur worden in twee fases 134 woningen energetisch verbeterd. In samenwerking met 2ehandsbouwmaterialen, onderdeel van Vissers Sloopwerken waar Zwaluwe Bouw veel mee samenwerkt, worden verschillende gebruikte bouwmaterialen in zijn geheel uitgenomen en hergebruikt. Onder andere de keukens die vernieuwd worden, de bergingsdeuren en alle draairamen worden netjes door ons gedemonteerd en opgehaald door 2ehandsbouwmaterialen. Vervolgens worden ze voor een klein prijsje verkocht voor een tweede leven.

Meer nieuws

10 april 2024

Bijeenkomst ‘Werk in uitvoering’ met ketenpartners Coen Hagedoorn Bouwgroep en Heijmans

Bijeenkomst ‘Werk in uitvoering’ met ketenpartners Coen Hagedoorn Bouwgroep en Heijmans

30 maart 2024

Fijne Paasdagen!

Fijne Paasdagen!

27 maart 2024

Bewust Veilig dag 2024

Bewust Veilig dag 2024