Nieuwbouw Bunkercentrum Geertruidenberg

Nieuwbouw van kantoor en bedrijfsruimte Bunkercentrum Dongemond

Een Bunkercentrum

Een bunkerstation is een tankstation op het water. De term bunkeren staat dan ook voor tanken op het water. Van oudsher levert Bunkercentrum Dongemond diesel en drinkwater aan de binnenvaart. Door de modernisering in de binnenvaart en de diversiteit aan binnenvaartschepen, is het leveren van alleen brandstof en drinkwater niet meer voldoende. Van smeermiddelen tot toiletpapier en van brandstof tot aan veiligheidsbrillen, Bunkercentrum Dongemond in Geertruidenberg heeft alles in huis voor het bevoorraden van binnenvaartschepen. Maar dat is nog niet alles. In 2020 heeft eigenaar Maurice de Wijs dochteronderneming Dutch Power Solutions opgericht, hét adres voor onderhoud en reparatie van scheepsmotoren en leverancier van filters en filtratiesystemen. Vooruitstrevend als Maurice is, wordt er momenteel een eigen lijn scheepsmotoren ontwikkeld. Door alle ontwikkelingen is het huidige pand aan De Donge in Geertruidenberg te klein geworden.

Nieuw kantoor en bedrijfsruimte

Met alle wensen die Maurice heeft en alle milieutechnische voorschriften in ogenschouw genomen is een prachtig pand ontworpen door Quadrant Architecten BNA. In totaal circa 1.600 m2 kantoor (BVO) en 3.400 m2 bedrijfsruimte (BVO). De gevels van het kantoor deel worden opgebouwd uit houtskeletbouw te produceren door Zwaluwe Prefab, de gevels van de hal in geïsoleerde sandwichpanelen, waar aan de buitenzijde minerale steenstrips worden voorzien die de uitstraling geven van een pand in een vestingstad. Met de nieuwste installaties, luchtverwarming en koeling en een dak voorzien van zonnepanelen wordt energielabel A++++ gehaald. Onder het volledig verharde parkeerterrein komt een wateropslag van ruim 400.000 liter zodat regenwater langzaam wordt geïnfiltreerd in de grond, waarmee het grondwater zoveel als mogelijk op peil kan worden gehouden en overbelasting op het gemeenteriool kan worden voorkomen.

Koppeling recreatie en industrie

Met de ontwikkeling van het pand wordt een koppeling gemaakt tussen recreatie en industrie. Een gedeelte van het pand is gereserveerd voor horeca. Een mooie kwaliteitsimpuls voor het gebied rondom de haven. Het industriegebied waar het Bunkercentrum zich bevindt wordt hierdoor gekoppeld aan het naastgelegen woongebied.

In het kort

Status
In uitvoering
Plaats
Geertruidenberg
Architect
Quadrant Architecten BNA
Opdrachtgever
Bunkercentrum Dongemond
Expertises
Nieuwbouw Utiliteitsbouw Industrie

Foto's