Terug naar overzicht | 02 februari 2023

Klusbus tegen energie armoede in de gemeente Oosterhout!

Vanwege de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht komen steeds meer huishoudens in financiële problemen. Om energiearmoede te beperken en energierekeningen te verlagen, komt de gemeente Oosterhout met een aanpak om inwoners te helpen energie te besparen. De aanpak start met een energie bespaar team, waar een team ervaren vaklieden van Zwaluwe Bouw deel van uitmaakt. De gemeente werkt hiervoor samen met Thuisvester, maar ook woningen van andere verhuurders en woningeigenaren komen in aanmerking.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden: “We zijn vanaf woensdag 1 februari van start gegaan met de aanpak in de Bloemenbuurt. De winter is al begonnen en wij krijgen veel vragen van inwoners die niet meer kunnen rondkomen. In de wijk Oosterheide en dan specifiek in de Bloemenbuurt, is de nood het hoogst. We weten dat niet iedereen bij de gemeente durft aan te kloppen, daarom gaan wij naar de mensen toe om hen te helpen hun energiekosten te verlagen.”

Energie bespaar team

Bij de selectie van huishoudens is gekeken naar de eerder uitgekeerde energietoeslag in 2022. Inwoners die in aanmerking komen ontvangen een brief wanneer de Zwaluwe klusbus van het energie bespaar team langskomt. Een bezoek duurt ongeveer 4 uur. Als de bewoner niet thuis is krijgt die een kaartje in de bus om een afspraak te maken.

Service aan huis

Voor de bewoners is het bezoek gratis. Tijdens het bezoek inventariseert onze vakman de woning, geeft advies en past direct kleine energiebesparende maatregelen toe die helpen de energierekening te verlagen. Zoals radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Ook daar worden geen kosten voor in rekening gebracht. Een maand later komen de energie bespaar coaches van de gemeente langs om te horen of inwoners nog hulp nodig hebben of vragen hebben over de toegepaste maatregelen.

Wethouder van der Zanden vervolgt: “Met deze persoonlijke service aan huis zorgen we voor besparing op energiekosten van de mensen die nu moeite hebben om de rekeningen te betalen. Naast het geven van persoonlijk advies zorgt het energie bespaar team voor het plaatsen van gratis energiebesparende producten thuis. Het team geeft tips over hoe je nog meer kunt besparen. Zo gaat je energierekening omlaag en dat scheelt op de energierekening. Gemiddeld besparen gezinnen op deze manier honderden euro’s per jaar.”

Informatiemarkten met tips en informatie

Om iedereen te kunnen helpen met het besparen van energie organiseert de gemeente Oosterhout ook informatiemarkten in buurthuizen en activiteitencentra waar mensen vrijblijvend langs kunnen komen voor tips en hulp. Tijdens de markten zullen verschillende partijen aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld het energie bespaar team, de energiecoaches van Oosterhout Nieuwe Energie en budgetcoaches van Surplus. De eerste informatiebijeenkomst is op 27 februari 2023 in activiteitencentrum de Bunthoef.

Bekijk hier het filmpje van ORTS TV met interviews van de gemeente Oosterhout, Thuisvester en Zwaluwe Bouw

Meer nieuws

27 maart 2024

Bewust Veilig dag 2024

Bewust Veilig dag 2024

20 maart 2024

Nieuwbouwproject Willibrordushof in Lage Zwaluwe vanaf 29 maart in de verkoop!

Nieuwbouwproject Willibrordushof in Lage Zwaluwe vanaf 29 maart in de verkoop!

13 maart 2024

Week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie