Terug naar overzicht | 01 september 2022

Samenwerking met Trivire: renovatie 285 woningen Dordrecht

In opdracht van Woningstichting Trivire worden 285 woningen in de wijk Dubbeldam in Dordrecht gerenoveerd. Zwaluwe Bouw voert hier woningverbeteringen en energiebesparende maatregelen uit. Bij de meeste woningen wordt de badkamer, de keuken en het toilet vernieuwd. We spreken Corstiaan Geus, projectleider bij Trivire en Johan Lammers, projectleider bij Zwaluwe Bouw, in de modelwoning van het project.

Corstiaan en Johan zitten ontspannen naast elkaar aan de lange tafel in de modelwoning. Na de renovatie van 120 maisonnette woningen in Zwijndrecht, is dit het tweede project in korte tijd waarbij de heren samenwerken. Van beide projectleiders is het motto: “stap in waar nodig, stap uit waar kan”. Met de gezichten dezelfde kant op is het fijn samenwerken. Na een lange voorbereidingstijd zijn bij de eerste vijf woningen de renovatie van badkamer, keuken en toilet, de BKT’s in vakjargon, gestart.

Gunning

Woningstichting Trivire heeft voor de selectie van een bouwpartner drie partijen uitgenodigd om hun zienswijze te geven op de complexen in Dubbeldam. Zwaluwe Bouw heeft hierbij de Resultaat Gericht Samenwerken (RGS) voorgesteld als samenwerkingsvorm. Dit sloot aan bij de behoefte van Trivire, die op zoek was naar een duurzame samenwerking met een aannemer waarbij er afspraken worden gemaakt over het resultaat en niet over de traditionele inspanningsverplichting. Van de drie partijen is Zwaluwe Bouw er als favoriete partner uitgerold. De RGS methodiek heeft als kenmerk dat de aannemer niet alleen verantwoordelijk is voor de techniek, maar ook veel meer een rol speelt in de vooronderzoeken, ecologie, scenario’s, communicatie naar bewoners en het uitwerken van de verschillende varianten. Iets dat ons, door onze jarenlange ervaring hiermee, goed past!

Werkzaamheden

Naast het renoveren van de badkamer, keuken en toilet wordt met name de schil van de woning goed aangepakt. Gemiddeld gaan de woningen van energielabel D naar label A. Dit bereiken we door onder andere kozijnen te vervangen of te verbeteren, HR++ glas te plaatsen, de kruipruimte te isoleren en een verbeterd ventilatiesysteem aan te brengen. Daarnaast wordt het dak verbeterd of vervangen voor een geïsoleerd dak, het voegwerk vervangen en krijgt iedere woning een nieuwe voordeur. Dit zorgt voor meer comfort en een lagere energierekening, iets dat in deze tijd waarin 1,2 miljoen huishoudens moeite hebben met het betalen van hun vaste lasten geen overbodige luxe is. Ook qua esthetica gaan de woningen erop vooruit. In samenwerking met Architectuurstudio Breda zijn er aanpassingen bedacht in vorm en kleur, wat wordt gerealiseerd met duurzame materialen. De esthetische kenmerken van het project zijn tijdloos en chique.

Blije bewoners

De typische jaren ’70 doorzonwoningen zijn 30 jaar geleden voor het laatst aangepakt. Ook toen is Zwaluwe Bouw uitgekozen als partner voor het verbeteren van de woningen. Sommige bewoners van de wijk kennen ons nog uit die tijd. Dat is ook de voelbare tendens in deze wijk, de mensen wonen er prettig en blijven er tot op late leeftijd wonen. “Mooi toch, dat jullie na dertig jaar hier weer terug zijn. En de kwaliteit is nog steeds goed, dát noemen we nou langdurig vastgoed onderhoud!”, aldus Corstiaan, die zeer te spreken is over het werk van Zwaluwe. Dat komt mede door onze betrokkenheid bij de huurders. Onze uitvoerder Kevin Wittens heeft in 2021 zo’n 95% van de woningen bezocht als ‘koude opname’. Wat leeft er in de wijk, wat is de staat van de woning en wat zijn de wensen van de bewoners? Al deze informatie is opgenomen en verwerkt in het plan op basis van de RGS methodiek. Ook tijdens de uitvoering blijft Kevin betrokken, met aandacht voor de mens achter de huurder en als doel een blije bewoner.

Doorontwikkeling

Dertig jaar geleden kregen we deze klus in dezelfde wijk en toen was onze rol oneerbiedig gezegd stenen stapelen. We hadden goede, eigen vaklieden die het werk goed uitvoerden. In de afgelopen 30 jaar heeft de kwaliteit daarvan zich bewezen. Inmiddels zijn de tijden veranderd en heeft Zwaluwe een ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van technische innovaties, ontwerpverantwoordelijkheid en bewonerscommunicatie. Het doel van Trivire is om zich meer terug te kunnen trekken, meer verantwoordelijkheid bij de aannemer te leggen en gericht op kwaliteit een blije klant te hebben. Trivire hoopt in de toekomst een aantal vaste partners te hebben die alle verduurzamingsprojecten uitvoeren. Door veel samen te werken leer je elkaar, het woningbezit en de huurders goed kennen en kun je samen met je bouwpartner inspelen op actualiteiten, zonder dat je steeds van vooraf aan hoeft te beginnen. Als het aan Johan en Corstiaan ligt, willen Zwaluwe en Trivire deze samenwerking graag met elkaar voortzetten en nog verder professionaliseren. De volgende fase in Dubbeldam dient zich daarvoor gelukkig al aan. Samen verduurzamen, gericht op resultaat: Dubbel succes!

Meer nieuws

19 april 2024

Twee verbeteringsprojecten opgeleverd aan Alwel!

Twee verbeteringsprojecten opgeleverd aan Alwel!

10 april 2024

Bijeenkomst ‘Werk in uitvoering’ met ketenpartners Coen Hagedoorn Bouwgroep en Heijmans

Bijeenkomst ‘Werk in uitvoering’ met ketenpartners Coen Hagedoorn Bouwgroep en Heijmans

30 maart 2024

Fijne Paasdagen!

Fijne Paasdagen!